fredag 26 juni 2009

Utbud och efterfrågan

Tillbaka från ett kort förlagsmöte. De brukar inte vara särskilt spännande. Mest prat om försäljning och budget och att det "rullar på" och sånt. Oftast är de flesta redaktörerna tysta. Men så idag reser sig en av oss upp och frågar om lönebildning och nivåer bland redaktörer. Har vi seniora och juniora redaktörer egentligen? Hur sätts lönerna? Hur viktig är bakgrund, erfarenhet, ämnesområde/genre egentligen?

Chockerande! Vi talar inte högt om löner på förlaget. Det anstår oss inte. Vi är ju kulturarbetare. För oss är pengar oviktigt. Bara att få skapa är lön nog för oss!

Fast så där är det ju inte på riktigt! Svaret som chefen gav var helt enkelt att det är utbud och efterfrågan som gäller. Typiskt att så många vill bli förlagsredaktörer!

8 kommentarer:

Liz Wennberg sa...

Jag vill inte bli förlagsredaktör, jag vill bli författare liksom.

Anonym sa...

Bäste Förlagsredaktör!

Är lite för lat för att läsa igenom alla inlägg och kommentarer, så med risk att frågan redan är ställd...

Om ditt förlag säger att ni svarar på inskickade manus inom 2 månader (som ett exempel). Då kanske det ändå händer ibland att ni inte hinner svara inom 2 månader, eller hur?
I så fall, vad tycker ni då om att en person som skickat in sitt manus och inte fått svar på 3 månader (alltså en månad längre än vad ni har som standard att svara), hör av sig och frågar hur det går?
Är det suck och stön?

När man inte får en bekräftelse på att förlaget tagit emot manuset, är det lätt hänt att man efter överdragen svarstid börjar fundera på om ni vekligen fått det.

Anonym sa...

Jag vill inte heller bli förlagsredaktör.
Jag vill också bli författare, publicerad.

Men jag hade gärna även tagit uppdrag som korrekturläsare, för brödfödan, för att det är sådant jag kan, för att det är roligt, för att slippa städa till hyra och mat.

Fibonacci sa...

Hur blir man läst? Jag menar verkligen läst. Hur får man någon av betydelse att verkligen läsa ens texter/manus?

Vargmannen sa...

Vad tjänar du då, Förlagsredaktören?

Förlagsredaktören sa...

Bäste Anonym! Jag tycker absolut att du ska ringa förlaget om du inte fått svar efter utlovad tid. Ge det ett par veckor och ring sedan och kolla. Jag tror inte någon skulle bli irriterad.

Vargmannen! För lite i relation till insats. Men pengar är ju inte allt som sagt.

Vargmannen sa...

Vilket tråkigt svar, Förlagsred. jag som ville ha lite fakta om förlagslivet...

Anonym sa...

Hej förlagsredaktören! Vad är skillnaden mellan förläggare och redaktör? Och så du som är förlagsredaktör?

hälsningar från Skåne

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se