torsdag 25 juni 2009

Boktipset - ett misslyckande

Nu har jag varit med i Boktipset ett antal veckor. Jag har bildat en grupp och försökt att där starta upp lite diskussioner. Det har visat sig att allt är ganska stiltje. Det är inte många kommentarer och framförallt inte mycket diskussion.

Jag tror att Boktipset kommer att finnas ett tag till men att man om ett tag kommer att vara tvungna att lägga ner det. Jag kan inte se hur det skulle kunna ge några fördelar åt ett visst förlag. Jag kan inte heller se hur det skulle kunna öka bokläsandet. Det är ju helt klart så att det är de som redan läser mycket böcker som är de aktiva och som går med. Det är ju de personer som inte läser alls som man vill nå och locka till att börja läsa. Det är ju bara dessa människor som kan rädda den sjunkande bokmarknaden.


En annan intressant iaktagelse är att de kända personer som finns med med sina bokhyllor inte heller verkar vara så aktiva. Deras bokhyllor ökar inte nämnvärt, om de ökar alls. Det här med att bokhyllorna inte ökar är i och för sig inte bara något som gäller dessa kändisar, utan det är också något som gäller de flesta medlemmarna på Boktipset. Det här är något av Boktipsets största problem. Det tar nämligen en stund att läsa en bok. Det vet alla som läser böcker. Det gör att det blir svårt att få igång diskussioner och dynamik på sidan. Det hade varit mycket lättare om det hade varit något annat man skulle diskutera, t. ex. film.

Slutsatsen får alltså bli att det inte kommer bli något av den här sidan. Jag tror att Boktipset var en rejäl felsatsning som har kostat förlaget en hel del pengar som de aldrig kommer att få tillbaka. Det hade nog funnits bättre saker att lägga pengarna på.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller verkligen med dig! Totalt oengagerande sajt. Man glömmer bort den långa perioder, sen går man in en sekund och kan konstatera att inget hänt sen sist. Mer död än en bakgata på Östermalm en söndag i juni.

Niclas sa...

Instämmer. Startade en grupp, bjöd in lite folk, skrev lite uppdateringar ... och sen glömde jag bort den. Kom ihåg av en slump. Gick dit. Repeat.

Anonym sa...

Kan det vara något liknande som när jag var aktiv på Skrivarkalendern för 1-2 år sedan? Vi var några som skrev övningar och kommentarer mm. Och så dök det upp en och annan som menade på att det bara ville läsa vad andra skrev, inte skriva själva. Den sajten självdog nog. Jag förstår det. Inte lätt hålla igång en sajt som mycket få är aktiva i.

Anonym sa...

PS! Mitt eget lilla privata bibliotek håller på att växa igen, kan jag säga till min egen stora glädje. Men jag köper mest böcker på Amnestys bokloppis, Byring & Bråte, i Halmstad. Det loppiset är en guldgruva!

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se