tisdag 21 juli 2009

Vintips

Igår började jag läsa Tårpilen av Ulf Lundell. Den handlar om författaren Lenton (fast vi vet ju alla att det är Uffe själv) som flyr stan för att skriva på sin nya roman. Det blir inte riktigt så. Istället skriver han brev efter brev efter brev till alla som på något sätt påverkat hans liv; ex-fruar, vänner, älskarinnor, förläggare, hans revisor med flera. Boken är alltså all denna brevkorrespondens. Det är som att läsa dikter. Han svär mycket också. Det gillar jag.

Sist jag läste Lundell blev jag väldigt sugen på att laga hans mat (ja, alltså inte till honom utan samma mat som han lagar) och dricka hans vin. Jag drack Inycon i flera veckor efteråt (ja, inte varje dag. Man har ju ett ansvarsfullt jobb och så vidare.). I den här boken har han just kommit ut från avvänjning. Det är väl det enda negativa. Inga vintips den här gången. Någan annan som kan hjälpa?

5 kommentarer:

Mister J sa...

Jag gillar "Tårpilen" Brevformatet passar Lundell mycket bra. Det sägs att Lundell skrev ihop boken väldigt snabbt (= några veckor) och att det är en av få böcker där han enligt uppgift ifrån Måns Ivarsson inte var helt nykter när han skrev. För diskussioner kring huruvida Lundell skrev bättre böcker när han drack, följ länken.
http://olofberg.blogg.se/2007/november/lundell-skrev-battre-bocker-nar-han-sop.html

Liz Wennberg sa...

Jag började läsa tårpilen och slutade. Jag får väl fortsätta.

Vintips? Då har du frågat rätt person. Har en bok där jag bokför viner. Följande viner har fått bra betyg av mej.

Har du inte provat Umbala tycker jag du ska göra det. Hade jag inte blivit tipsad om boxen hade jag aldrig köpt den eftersom den bara kostade 130 spänn. Det är CS, Shiraz och Pinotage. Värt varendra krona.

Killawarra (Shiraz och CS.)

Sunrise Carménère.

Cõtes du Rhõne Villages Blason du Rhõne.

Rex Watson (Petit Verdot Shiraz)

Argento Vintage (Malbec)

Villa Appia Salento Rosso

Café

Coldridge (petit Verdot)

Förlagsredaktören sa...

Tack för tipsen! Ska absolut prova några av dem. Umbala låter bra!

Det stämmer nog att Lundell inte var helt nykter när han skrev Tårpilen. Den blev lite ojämn mot slutet. Breven blev längre och språket inte lika rappt tycker jag. Men den var bra ändå! Han blev dock lite väl självgod mot slutet. Man får ha överseende med det.

Liz Wennberg sa...

Jag drack Umbala igår till lasagne med mozarella på toppen. Lika glad varje gång. Men man får ligga på. Boxen tar slut lika fort den kommer in i hyllan.

cjsvensson sa...

Tårpilen finns också inläst av författaren själv. Kommer ihåg att det var ett helvete att få låna den på biblioteket, eftersom man (i alla fall på den tiden) inte fick låna talboken om man inte hade fel på synen (sic! detta var dock under tidigt 1990-tal, så reglerna kan ha ändrats...).

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se