söndag 2 augusti 2009

Unni Drougge och pengarna

Jag har funderat lite över Unni Drougge de senaste dagarna. Hon är piratsympatisör och valde för en tid sedan att lägga ut sin senaste bok på Pirate Bay för fri nedladdning. Om man ville kunde man betala det man tyckte att läsupplevelsen var värd. Tydligen var den i alla fall värd något för folk betalde. Detta visar att det finns en betalningsmoral på internet, menar Unni. Folk är villiga att betala för sig.

Nu har Unni startat ett nytt projekt. En stafettroman där de sista delarna ska skrivas av okända aspirerande författare. Dessa kommer inte att få betalt. ”Jag tycker att det är jävla bortskämda fasoner att tro att man ska få betalt för varje ord man kletar ned”, säger Unni.

Unni måste ha tjänat rätt bra på sina tidigare böcker och förvaltat de pengarna väl. Hur har hon annars möjlighet att göra så här? Jobba gratis. Skulle jag fortsätta som redaktör även om jag inte fick betalt? Jag gillar ju mitt jobb och om jag redan hade massor av pengar, så varför inte. Komma in vid tio-tiden och träffa alla trevliga kollegor. Flytta några bokstäver och ringa några samtal. Ingen press. Jag kan när som helst gå hem. Frågan är om det skulle bli så bra då. Frågan är om min arbetsgivare ens skulle vilja ha mig där under sådana former. Frågan är vad mina kollegor skulle tycka.

Allvarligt talat. Det är väl självklart att man ska se till att få betalt för sin arbetsinsats? Ju mer erfarenhet desto större summa, precis som i de flesta branscher. Varför skulle det vara annorlunda för författare och skribenter? Varför uppmuntra folk till att arbeta gratis? Jag tror inte det blir lika bra då. Har jag fel? Är det Unni som är inne på rätt spår? Vad tror ni?

6 kommentarer:

Stellan Ekman sa...

Du är INTE inne på fel spår! Det skall löna sig att offra tid, svett och tårar på sitt arbete. Unni är bara ute efter publicitet och "gratispoäng". Det är poppis att rida på piratvågen just nu.

Och... jag erkänner att jag själv varit för piratsnacket tidigare, men efter att äntligen ha skrivit min debutroman (2 års arbete och ett otal timmar)är jag inte lika benägen att lämna bort mitt slit gratis. Sent skall syndaren vakna.

Vissa texter kan man väl bjuda på, men jag vill själv avgöra vad som rätteligen tillhör mig tills dess att någon pröjsat för insatsen.

Ingen skugga över Unni, hon har bara hittat ett sätt som fungerar för henne. Det är hennes val och hon får stå för det.

För övrigt: Kritik som följer efter detta inlägg är bara Jantelag och jargong och jag bryr mig inte.

Unknown sa...

Nä, man ska inte bry sej. Jag gillar inte moderaterna.

F sa...

Att idka filantropi är lättare när man är mångmiljonär.

Anonym sa...

Berglins har en underbar strip i Svenskan i dag som berör just det här med att musiker och författare förväntas acceptera att tvingas avstå från lön för sitt arbete, vilket ingen annan yrkesgrupp ens skulle skänka en tanke.

http://www.svd.se/kulturnoje/serier/artikel_5017.svd

Som ni förstår, anser även jag att man ska få betalt för sitt slit och sina utlägg, med mindre man själv väljer något annat.

Läs även Pennelinas välformulerade synpunkter om fildelning.
http://pennelina.blogspot.com/2009/08/kan-nagon-forklara-for-mig-varfor-det.html

Moderaterna för övrigt! Sänk skatterna och trampa på dem som redan ligger! (Sjukskrivna och handikappade t.ex.)

Ramona Fransson sa...

Eftersom alltför många drömmer om att bli författare än vad det finns läsare, kanske det inte är så konstigt att göra det Unni gör. Dessutom skriver hon bra!

Sedan ska vi inte glömma bort att Bonniers, Norstedts och deras paraplyförlag med andra namn har en enda sak framför sig och det är pengar.

Men frågan är: Hur många bilar behöver du? Hur många sängar att sova i? Var går gränsen för hur många miljoner som gör dig trygg?

Vad som kommit för att stanna är E-böcker som de flesta stora förlag har problem med att få ut, förutom Piratförlaget som delar 50-50 med sina författare. Det borde De andra stora förlagen också göra.

Hur många vet att det finns över 2000 svenska författare som är medlemmar i Författarförbundet?

Vilka hör man talas om? Jo enbart de som Bonniers och andra stora förlag vill. Varför sitter det alltid i stort sett samma författare i TV-sofforna? Inte är det för att de är bäst!

Med internet kommer det så småningom flyttas pjäser åt annat håll än de som bestämmer idag. Intressant utveckling för många skakande för andra.

Socialistsimon sa...

Jag tror det är två grupper som ska uppmuntras att arbeta gratis. Dom som ännu inte är publicerade och dom som har råd att göra det. Jag bloggar gratis för mitt eget höga nöje och Unni Drugge verkar har råd.
Men det är inte det fildelnings debatten handlar om. Det handlar om rättsäkerhet och propotion mellan brottet (en mp3 fil har i sammanhanget samma relativa värde som en pappersnäsduk till en roman - en diskkrash eller rensning så är den borta) men straffet utdelas av privata bolag och böter/straffavgifter i tiotusentalskronorsklassen och uppåt.

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se